Skal virksomheder stadig bruge værnemidler?

De fleste af os har efterhånden fået andet stik og er derfor fuldt vaccineret mod corona. Samtidig oplever vi, at den ene restriktion efter den anden ophæves, herunder mundbind og afstandskrav i butikker og restauranter. Mange virksomheder står derfor over for et vigtigt valg: Bør man beholde værnemidler på arbejdspladser og hvilke værnemidler er værd at beholde? Nogle værnemidler kan nemlig være værd at beholde, da de både kan bidrage til at reducere smitte af andre sygdomme blandt medarbejdere, men også bidrage til at øge produktiviteten på arbejdspladsen.  

Håndsprit i virksomheder

Håndsprit er et af de værnemidler, som mange virksomheder har valgt at bruge for at reducere smitte blandt ansatte. I løbet af 2020 har virksomheder placeret håndsprit overalt, både ved indgange, udgange, kantiner og mødelokaler – man kunne næsten ikke få for meget. Spørgsmålet er så om det stadig giver mening at investere i en håndsprit dispenser. Der er faktisk mange gode grunde til fortsat at indkøbe håndsprit. Udover at reducere corona smitte, så kan håndsprit også være et effektivt virkemiddel mod spredning af influenza og almindelige forkølelser. Virksomheder kan altså bruge håndsprit til at reducere medarbejderes sygedage. 

Brugen af mundbind

Mundbind kan også være et effektivt middel mod spredning af forkølelser, influenza og andre sygdomme. Det kan dog også begrænse snakken blandt medarbejdere, fordi mange føler, at det er irriterende at snakke med mundbind på. Derudover er mundbind en ekstraomkostning, som medarbejdere skal betale for. Derfor kan det i de fleste virksomheder ikke betale sig at bevare krav om brug af mundbind. Virksomheder bør i stedet reducere smitte af sygdomme på arbejdspladser ved at opfordre medarbejdere til at blive hjemme eller arbejde hjemmefra hvis de er syge.  

Tillad hjemmearbejde

Hjemmearbejde kan også ses som en form for værnemiddel mod smitte. De fleste virksomheder vil nok mene, at det er vigtigt for medarbejdernes sammenhold, at de møder op på kontoret. Det kan dog godt give mening at tillade hjemmearbejde nogle gange. Ved at tillade hjemmearbejde vil nogle medarbejdere måske føle sig mindre stresset. Derudover kan medarbejdere, der er småforkølet også vælge at arbejde hjemme og dermed undgå at andre medarbejdere bliver syge. Med hjemmearbejde kan man altså både øge produktiviteten og reducere sygedage.